We use cookies

We use third-party cookies in order to improve your site experience and deliver personalised content. By using Swag, you agree to our terms.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hur annonserar du på Facebook? Lär dig grunderna

Att använda betald annonsering, speciellt på Facebook som plattform, är ett utmärkt sätt att nå och påverka sin publik. Med sina över 2.9 miljarder aktiva användare är Facebook en av de mest populära sociala medieplattformen för annonsering. Men frågan är, hur fungerar det och hur gör man för att komma igång med annonsering på just Facebook? Vi har samlat stegen du behöver känna till för att kickstarta din annonsering. 

1. Skapa ett konto

Innan du kan börja marknadsföra behöver du skapa ett annonskonto. Detta kan göras genom att antingen skapa en ny Facebook-sida för ditt företag, eftersom alla Facebook-sidor har ett annonskonto knutet till sig, eller genom att skapa ett nytt annonskonto i Facebook Business Manager-konto. Genom Facebook Business Manager kan du professionellt hantera dina Facebook-sidor och annonskonton samtidigt som du arbetar effektivt. För att använda Facebook Ads Manager behöver du även ha en verifierad betalningsmetod samt tillgång till en Facebook-sida. Du kan också bli admin, redigerare eller annonsör på någon annans Facebook-sida för att få tillgång till Ads Manager.

2. Väl ett mål

Nu när du har skapat ett konto är det dags att skapa annonser. För att göra det behöver du klicka på den gröna knappen som säger “Create Ad” i Facebook Ads Manager. Facebook kommer då att ta dig till en sida där du får välja kampanjmål. 

Ett kampanjmål definierar din strategi och vad du vill uppnå med din kampanj. Om ditt mål är att etablera varumärkeskännedom kan du välja att rikta annonserna mot personer som är mer benägna att komma ihåg ditt varumärke eller öka din räckvidd för att nå ut till så många människor som möjligt. Detta kan uppnås genom att använda kampanjmålet Brand Awareness. Genom att använda detta mål kan du effektivt sprida medvetenheten om ditt varumärke till en bred publik och öka dess igenkänning bland potentiella kunder. Är ditt mål att få individer att överväga ditt varumärke när de köper en produkt eller efter att de sett ditt varumärke researcha mer om det? Då är det kampanjmålet Consideration du ska använda. Genom detta kan du skicka dina potentiella kunder till en landningssida utanför Facebook, generera fler gillamarketingar, kommentarer och delningar, liksom förbättrad leadgenerering. Är ditt mål med kampanjen att generera fler konverteringar, då är kampanjmålet Conversions perfekt för dig. Det ökar engagemang på hemsidor, webbsidetrafik och produktförsäljning. 

Nedanför är Facebooks 11 olika kampanjmål:

  • Brand Awareness
  • Reach
  • Traffic
  • Engagement
  • App Installs
  • Video Views
  • Lead Generation
  • Messages
  • Conversions
  • Catalog Sales
  • Store Traffic

När du har valt ditt kampanjmål kommer du att bli ombedd att ge din kampanj ett namn. För att underlätta framtida hantering är det fördelaktigt att namnge kampanjen på ett sätt som är igenkännbart, och ännu bättre om namnet tydligt indikerar vilket kampanjmål som eftersträvas.

3. Sätt en budget

Nu när du har klargjort ditt kampanjmål och vad du vill uppnå är det dags att sätta din budget för kampanjen. Facebook ger dig möjligheten att välja om du vill sätta din budget per dag eller välja den totala summan du vill spendera under kampanjens livslängd. Detta kallas antingen daglig budget eller livstidsbudget.

Daglig budget:

När du väljer en daglig budget specificerar du hur mycket dina annonser ska spendera per dag. Facebook använder sedan denna budget för att optimera placeringar och tidsramar där annonsen presterar bäst, vilket säkerställer att budgeten används effektivt. När den dagliga budgeten har förbrukats avstannar annonseringen för dagen och återupptas sedan igen nästa dag. Denna metod gör det möjligt att kontrollera och fördela budgeten på ett dagligt basis, vilket ger en mer noggrann styrning över annonseringens kostnader och prestanda.

Livstidsbudget:

Till skillnad från den dagliga budgeten, där du anger en specifik budget per dag, innebär livstidsbudgeten att du istället specificerar hur mycket du vill spendera totalt under hela kampanjens livslängd. Facebook kommer då att fördela den totala budgeten för att maximera exponeringen där annonserna kan uppnå bäst resultat. Det innebär att Facebook inte tar hänsyn till en specifik daglig budget utan spenderar kontinuerligt tills hela budgeten är utnyttjad. Denna metod ger en mer flexibel och dynamisk strategi där budgeten optimeras för att uppnå bästa möjliga resultat över kampanjens varaktighet.

4. Ta reda på din målgrupp

Med annonsering på Facebook, och på Meta-plattformen generellt, kan du finjustera målgruppen genom att använda specifika parametrar. Detta möjliggörs tack vare Facebooks omfattande insamlande av data. En central del av framgångsrik annonsering på Facebook är att förstå din publik och hur du bäst når dem. När du skapar annonser på Facebook har du möjlighet att definiera din målgrupp på liknande sätt som på andra annonseringsplattformar, med hjälp av demografiska faktorer såsom kön, plats och ålder. Men vad som gör Facebook unikt är möjligheten att rikta in sig på målgruppen utifrån sin livsstil, inklusive intressen, onlinebeteenden och utbildningsnivå. Genom att använda dessa målgruppsparametrar kan du skapa kampanjer som är mer relevanta och engagerande för din specifika målgrupp. Dessutom kan du återvända till och engagera personer som redan har interagerat med ditt företag genom retargetingfunktioner.

5. Olika typer av placeringar på annonser

Var din annons placeras har en betydande inverkan på hur den ses av din målgrupp och dess förmåga att uppnå dina mål. Facebook rekommenderar att du använder automatiska placeringar baserat på ditt valda kampanjmål. Detta ger Facebook möjlighet att optimera placeringarna för att uppnå bästa resultat med den lägsta genomsnittliga kostnaden, med hänsyn till dina kampanjmål. På så sätt kan du dra nytta av Facebooks algoritmer för att säkerställa att din annons visas på platser där den har störst chans att nå din önskade publik effektivt.

Om du vill välja placeringar själv så erbjuder Facebook dessa varianter:

  • Feed
  • Stories and Reels
  • In-Stream
  • Reels Overlay
  • Search
  • Messages
  • In-Article
  • Apps and Sites

6. Kreativ och copy

När du har lagt grunden och förberett allt som du kommer kunna mäta vid ett senare tillfälle, är det dags att skriva copy samt ladda upp de videor eller bilder som du vill använda i din kampanj. Visste du att du även kan använda dig av redan publicerade, organiska inlägg? Detta kallas boosts och inkluderar inlägg från ditt Facebook konto. För nya företag kan det dock vara fördelaktigt att skapa nya annonser för att få en fräsch start. 

Dessa är Facebooks annonsformat:

  • Photo Ads
  • Video Ads
  • Carousel Ads
  • Stories Ads
  • Playable Ads

7. Publicering

När du har valt kampanjmål, budget, målgrupp, annonsplacering och innehåll, är det dags att publicera din annons. Det är så lätt som att klicka på “Publish”-knappen i det högra hörnet längst ner på sidan. När du har publicerat din annons tar det en kort stund för Facebook att granska den för att se till att den följer plattformens riktlinjer. Vanligtvis tar det inte lång tid innan din annons godkänns och är redo att köras. Så snart din annons är godkänd kommer du att få ett bekräftelsemail från Facebook. Nu är din annons redo att nå din målgrupp och driva resultat för din kampanj.

Vi på Blue Hands Digital specialiserar oss på att sätta upp Facebook-annonser och andra typer av performance marketing. Om det känns krångligt eller om du behöver en hjälpande hand för att börja med Facebook-annonsering, tveka inte att höra av dig till oss. Tillsammans kommer vi kunna ta ditt varumärke och företag till nästa nivå och kanske till och med nå en helt ny målgrupp.

Contents

Behöver du hjälp med paid social?

Behöver du hjälp att stå ut och växa din verksamhet?

Utforska