We use cookies

We use third-party cookies in order to improve your site experience and deliver personalised content. By using Swag, you agree to our terms.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kom igång med digital marknadsföring! 6 enkla steg för nybörjare.

Det första steget när du börjar med digital marknadsföring är att bestämma vilka mål du har med marknadsföringen. Är det att få nya leads eller sprida varumärkeskännedom? Beroende på mål kan olika marknadsföringsstrategier samt plattformar krävas.

Har du kämpat med att lista ut hur du kan börja med digital marknadsföring? Oroa dig inte! Vi på Blue Hands Digital finns här för att lära dig grunderna som hjälper dig att komma igång. 

1. En funktionell hemsida

Innan vi går in på grunderna för digital marknadsföring måste vi poängtera att det första du måste göra är att skapa en funktionell hemsida. Om din webbplats saknar grundläggande funktioner kommer din digitala marknadsföring vara ett slöseri och du riskerar att förlora potentiella leads.

2. Sätt mål

Som ett första steg är det viktigt att sätta upp relevanta mål för vad du vill att marknadsföringen ska uppnå. Prioriterar du nya leads, nya följare eller att skapa en digital närvaro samt sprida varumärkeskännedom till potentiella kunder. För att få ett svar på den frågan bör du fördjupa dig i ditt företag och fråga dig själv vad du vill att ditt varumärke ska representera. I grund och botten handlar det om vilka tjänster och/eller produkter du erbjuder och varför din målgrupp bör uppmärksamma dig. Dessutom, ska du rikta in dig på B2B eller B2C? Detta kommer ge dig en klarare bild av vad du vill uppnå med din marknadsföring och vad som kommer att påverka sättet som marknadsstrategin är strukturerad. 

3. Vad är min målgrupp?

En av de första frågorna du borde ställa dig själv är vilken publik som är din målgrupp, eller snarare vilken typ av individ ditt företag vill nå. Är det exempelvis den yngre generationen mellan 16 till 25 år eller är det den lite äldre generationen mellan åldrarna 45 till 65 år? Oavsett vilken målgrupp som passar ditt företag bäst kommer valet av målgrupp ha en stor påverkan på vilket sätt din digitala marknadsföring är strukturerad och vilka plattformar i slutändan kommer att använda dig av. 

Undersök även vilka dina konkurrenter har som målgrupp och analysera om det även är dessa du borde rikta in dig på eller om du ska gå åt motsatt håll. Du kan också analysera din nuvarande trafik på din hemsida genom Google Analytics och SEMrush för att se vem som besöker din hemsida.

4. Sätt en budget

Före något annat bör du se över din budget för din marknadsföring. Om du inte redan känner till det så gör vi dig nu uppmärksam på det faktum att digital marknadsföring kan vara ganska dyrt. Olika plattformar kostar olika mycket och program du måste använda för att analysera ditt resultat kan också kosta. Det är därför viktigt att sätta en realistisk budget för din digitala marknadsföring och justera dina mål i relation till detta. 

5. Vad gör dina konkurrenter?

I tidig ålder lär vi oss att vi inte får snegla på våra klasskamraters prov då det klassas som fusk. Trots att det finns sanning i det även i digital marknadsföring så är det viktigt att veta vad dina konkurrenter gör. Därav är en analys av ditt område och konkurrenter nödvändigt för att kunna komma framåt i din marknadsföring. Det kan vara nödvändigt att se vad som funkar för dem, och kanske framförallt vad du skulle kunna göra bättre. För att analysera detta, använd SEMrush, Google Analytics eller Google manuellt. 

6. Vilka plattformar borde du välja?

När du väljer vilken plattform du ska använda dig av i din digitala marknadsföring, är det viktigt att förstå plattformarna och ha en övergripande kunskap om dem. Framför allt är det viktigt att veta vad varje plattform kan göra för ditt varumärke. Varje plattform har sina egna nischer och sätt att kommunicera. Notera även att det inte alltid är fördelaktigt för ditt varumärke att befinna sig på alla plattformar, istället kan en god idé vara att fokusera på en eller två plattformar till att börja med. Enligt vår erfarenhet är LinkedIn och Facebook bra plattformar att börja med, både för organiskt och betald innehåll.

Contents

Behöver du hjälp med paid social?

Behöver du hjälp att stå ut och växa din verksamhet?

Utforska